Khamis, 18 November 2010

Sambal bilis

Khas utk za (resipi bwh ni pun utk za gak benonya..)

Resipi arwah mertua, memang sedap sangat, sambal2 lain takde yang setara.

Bahan :

Bilis putih yang siap dikopek segenggam
Serai sebatang, hiris nipis ambil separuh batang sj (mane tau org tak tau masak dia amik satu btg penuh)
bawang besar 2 biji
bawang putih sebiji kecil
minyak secukupnya (penting ni)
cili kering / 8 sudu besar cili boh / cili giling
sos cili jenama Aminah Hassan SHJ! (2 sudu besar)
garam 1/2 sudu kecil
gula 1 sudu besar
ajinomoto
kunyit serbuk 1/3 sudu kfc yg kecik tu
(tumbuk serai dulu, sampai lumat, tumbuk bawang jgn lumat, hehhe..bhs ape ntah)

Cara :

1. Goreng bilis hingga garing, asingkan.
2. Guna minyak tadi, masukkan bahan tumbuk (bawang dan serai), goreng sampai garing sikit)
3. Masukkan cili (pastikan cili tenggelam dalam minyak, tapi jgn lebih2.., kalu tak tenggelam, confirm tak jadi)
4. Masukkan garam, gula , ajinomoto, kunyit , sos cili
5. Kacau lama, hingga sambal nampak pekat, (tujuan, bagi cili betul2 masak)
6. Masuk air sedikitttt je, bagi sambal nampak cair sikit)
6. Masuk ikan bilis, kacau...1 minit. Matikan api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan