Rabu, 29 September 2010

Berpaling mencari cinta Mu

-tiada ulasan untuk tajuk di atas-

Aku rasa rezeki yang melimpah di sekeliling ku.

Hubby tolong setel kad kredit ku yang beriban dan setelkan saman lajuku yang beriban (yang mana buat aku tak senang duduk). Jadi jumlahnya riban-riban. Walaupun pitisnya sederhana saja, dia berkorban gak untuk aku, menghabiskan pitis yang disayanginya itu.

Dan masak spesel untuk aku tiap kali aku balik keje, sedap pulak tu! Rasa malas nak akui kebenaran ini tapi memang sedap dia masak....mana nak cari hubby lagu ni weh!(Pelik tak bini macam aku ni?)Tq hubby untuk cinta mu. (org lelaki mesti bengang baca ni sbb berkait ngan duit, tapi er..rasa-rasa takde lelaki masuk blog ni.)(Mesti ingat frasa ni..Ada duit abang sayang takde duit abang melayang) huh! Yang ni tak benar sama sekali. Aku bantah 100% .hehehe...!

Mari mengira bersama Akif

Akif ni mulut dia macam cepat sikit banding ngan abangnye. Bila nak sesuatu ,sebut 'nak', kalu tak nak makan , dia tolak makanan dan sebut 'dah'. Kalu dengar citer Ben 10, dari dapur meluru kuar merangkak sambil mulut 'te te' tak berenti nyebutnya (ben 10 la tu konon).

Tapi kalu tang membilang..bila aku ngaja..

Ibu : Satu
Akif : Ark!
Ibu : Dua
Akif: Ark!
Ibu :Tiga
Akif : Ark!

Ark! Ark! Sampai ke sudah.Tensen cikgu.

Selasa, 28 September 2010

pedas yang manis

Hafiy nampak macho ngan spender naruto.



mandi di Pds N9

Jumaat, 24 September 2010

Diari Adik Hafiy II

Hafiy ngan topi cowboy dari Syria

Adik tak tahu kenapa ibu anti benar ngan adik. Adik rasa adik dah buat yang baik2 aje..tapi selalu ibu tak puas hati..ada saja yang ibu marah ngan adik.

Bila ibu balik keje adik sorang je sambut ibu sambil panggil2 ibu..abang buat tak tauuuu je..ibu cium adik sikit.
Bila ibu ke dapur adik mesti ikut ibu lepas tu adik bergantung kat lutut ibu..tengok..ibu dah mula marah adik sikit..

Bila malam-malam abang main bob..sambil main game ben 10 adik tengok je tepi abang..tapi adik boring gak..sebab kadang2 adik nak gak tengok utube backom ke..otomen ke..abang selalu tak kasi can..pastu adik usik sikit abang..abang dah nangis2 sikit..adik geram la tengok abang manja sangat..adik tarik rambut abang..kalu ade peluang adik lempang sikit pipi abang pastu adik cepat2 lari..heheh...geram la..tengokk..ibu marah adik lagi..padahal adik baru je mintak main bob ckit.

Bila malam2 adik nak t ido adik suhh ibu kaaaa belakang adik..adik saje je nak manja ngan ibu, padahal belakang adik tak gatal pun..saje suh ibu garu..saje je adik jeles tengok ibu asik berkepit ngan adik Akif..ibu sipi2 je kaaa adik...geram la adik..adik nangis lagi kuat nak suh ibu kaaa betul2..tapi ibu lagi marah..ish...ni adik geram ngan adik Akif ni..
Esok adik rasa nak tarik rambut adik Akif lagi macam tadi biar dia tergolek lagi...tapi ibu mesti marah lagi ngan adik..

Tak paham tak paham..ibu asik ngan adik Akif..ayah asik ngan abang...sapa nak layan adik?

Diari adik Hafiy

pat..mo..nam..juh ....apang..alang...aluh ..lah...wolah....
(bilang dari 4 sampai ke 12 la tu...nombor 1-3 tak tau mana dia tinggal..)

bok bok peng peng
(sponge bob square pant), nyanyi dengan penuh perasaan macam suara dia sedap

Selasa, 14 September 2010

Monolog

Baik jangan pikir apa-apa.............................free your mind...................................................................
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz................................................................................................................

Ahad, 12 September 2010

Tasik Perdana

Akif mengantuk main buaian..alamak..hp sape yg kokak tu..heheh..sian
aku..masih guna hp yang kodi tu..sape nak sedekah hp kat aku?
(baby boring benonye..)


Raya kat taman mainan..aduh...mana janji manis mu?
Takpela..asal bahagia.


Tensen ngan Ezzam.Macam2 pesen beli baju dan seluar dia tapi dia
tetap nak pakai suar gitu jugak..suka hati la asal bahagia..
*hubby ade ajak balik..aku je malas kalu tetiba je nak balik. Letih ngan anak2 dalam keta. Mesti tak dok diam.


Jumaat, 10 September 2010

Salam Lebaran

Hari ni Raya kerr?erhh? Tak rasa macam raya pun. Sebab rutin hidup dah tak macam orang normal..

Bukak je mata hubby ucap Selamat Hari Raya.

Pagi-pagi sarapan dengan lemang..uh..best jugak rendang ayam aku masak, walau pun semalam takut tak jadi maklum le masak rendang sekali saja setahun (hahaa,kantoi... sumpah la aku tak minat rendang, tahun lepas masak rendang daging 2 kilo buang aje, bukan tak sedap tapi tak minat)

Tahun ni nasib baik daging habis, hubby beli ayam. Jadi aku masak ayam tu dengan penuh kasih sayang, hehheh..sebab tu sedap dan menjadi kot. Apa-apa pun tq to my resipi, leh memasak dengan penuh yakin akan menjadi sebab tiap resipi ada komen, so tau benda tu menjadi.

Sebelum ni setiap tahun aku call mertua utk tanya resipi rendang. Aku masak tapi tak pernah makan. Tapi tahun ni, rendang aku makan lemang pun aku makan, hampir separuh buluh aku makan..(err..ni makan ke melantak haa..?)..sebab rendang aku sedap sangat ker?hehe..(perasan di petang raya..almaklum tak tau nak gi mana..kena tinggal lagi raya kali ni)

Khamis, 9 September 2010

Raya

Hari last pose sebelum raya..kena masak rendang tuk makan ngan lemang..uh.....rasa takde mood betull.
Tahun ni raya KL.Sapa pun takde.Mak mertua dah kembali ke rahmatullah. Aku n family bakal sambut raya ngan hati yang sunyi. Hubby teringat arwah mak mertua, aku teringat mak aku..
Demi huby..ikut aje nak raya mana pun.

Rabu, 8 September 2010

Hari-hari terakhir Ramadhan

4 pagi..
Hujan rintik2..sayuuuuu..............
Ramdhan dah tiba penghujung........

Selasa, 7 September 2010

Akif @1st birthday

Takde birthday cake tuk Akif. Tunggu sambut ngan Ezzam 17 Sept nanti. Sian betul Hafiy n Akif,sambutan tan special. Hafiy lagiiii la..tak penah disambut pun. Ayah selalu wat derdddd je...Ezzam sentiasa special.


I tahun..banyak pencapaian Akif berbanding Ezzam ngan Hafiy.
Masa satu tahun, Ezzam tak pandai buat apa-apa kecuali merangkak je. Gigi pun takde. Segala ubat diamalkan masa pregnant.

Masa 1 tahun, Hafiy tumbuh gigi dan tahu merangkak. Untuk dia, aku amalkan Salindah dari awal pregnant hingga akhir. Kesannya sekarang..dia sangatla aktif, penat aku.

Akif, masa pregnant , aku tak makan apa-apa ubat waima vitamin pun. Kesannya masa kecik perkembangan dan tulangnya macam lambat 2 bulan. Masa 4 bulan dia nampak lembik macam bayi umur 4 bulan. Masa 8 bulan dia masih belum boleh duduk dan nampak macam bayi umur 6 bulan, masih meniarap, tapi semangatnya kuat.. walaupaun hanya meniarap, dia rajin panjat tangga sampai ke tangga 8 masa aku tak tengok. Fuh!!!Tak bernafas kejap aku tengok

Dia boleh merangkak masa umur 11 bulan. Lepas merangkak perkembangannya laju semacam.

2 Hari merangkak dia dah bangun sendiri tanpa berpegang, esoknya dia cuba bertatih, esoknya dia naik kereta mainan abang, tapi straight je tak reti corner. Eesok lak dia dah reti corner sikit. Esok lagi dah reti pegi mai pegi mai dan corner keta ngan hebat seluruh rumah tapi lum reti turun senirik. Esok pula dah reti turun senirik. Pergh....cepat betul...Rajin dia ni.


Gigi pun dah tumbuh sebatang.

Dan dia dah pandai ikut perkataan last. Ikan, sebut tan, tak nak sebut cir (toksir), ..apa-ape je orang sebut dia leh sebut suku kata last. Dan yang tak payah orang lain sebut dia pandai sendiri ialah tek...heheh...mana dia dapat ha..

Perkataan favourite, djah!!!sengau sekali sambil tunjuk telunjuk comelnya.

Hobii..membaca...nangis camne pun kalu tunjuk buku sambil membaca dia mesti gelak.