Sabtu, 16 Mac 2013

Merawat puting melecet / luka akibat menyusu

Bila puting melecet diharap ibu2 JANGAN sesekali berputus asa dan tak nak baby menyusu.
Sebab kalau anda putus asa, anda akan menyesal seumur hidup. Kenapa? Akan saya cerita bila ada kelapangan.
Keadaan ini hanya berlaku minggu pertama saja dan akan cepat beransur hilang rasa sakit itu.

1)Sapu nipple dengan susu badan. Dedahkan pada udara. Lakukan sekerap mungkin.

2)Atau sapu minyak zaitun / VCO

3)Beli nipple cream kat farmasi, brand cocoa butter.

4)Bepanthen ointment..  sebelum BF baby ,bersihkan nipple dulu.

5)Guna `PURELAN 100` Medela. Boleh beli di Smart Baby., Banyak farmasi takde, 1 hari nipple dah ok, safe for baby.

6)Ikut petua arwah opah... Letak madu di keliling nipple... Sapu..dan biarkan..sampai ank bf. Sapu dulu baru bf anak...insyallah ok

7)Jangan lupa makan vitamin yang dibekalkan doktor, untuk menggalakkan penyembuhan luka.

upate : memandangkan saya sekarang menyokong alamm semulajadi,
ibu2 digalakkan makanan berkhasiat seperti buah dan sayur2an untuk menyembuhkan putg yg melecet.
Eat Your Medicine!
Sumber : Rakan Kelab Penyusuan Si Manja FB

5 ulasan:

  1. Slm. Sapu susu ibu, cuci dgn air garam dan berikan pengudaraan insyaallah mujarab. Amalkan juga suplemen spt vita e. Jemput visit saya di http://vitamincerdik.blogspot.com

    BalasPadam
  2. puting melecet amat menyakitkan bila ank menyusu. Ana sendiri telah merasainya. inshaaAllah tak nak rasa lagi/.

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah saya masih mampu menyusukan anak saya yg kedua sehingga 1 tahun setengah dan anak yg ketiga masih menyusu sehingga sekarang berusia 6bulan. Masa anak ke2 dlu mmg xtertahan sakitnya bila puting luka smpai berdarah dan menanah..dan perkara yg sama berulang lgi untuk anak ke3..puas cri petua untuk hilangkan sakit supaya cepat sembuh. Terima kasih sbb mummy snggup kongsikan petua ni untk saya wat rujukan,

    jemput singgah blog saya Petua Menyembuhkan puting luka dengan cepat

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum,

    Mohon izin daripada tuan punya blog.

    Kepada sesiapa yang memerlukan Krim Medela Tender Care untuk merawat puting susu luka, boleh whatsapp/SMS 01152370397 untuk dapatkan krim ini daripada kami.
    Kami ada ready stok insyaallah.

    Boleh lawati FB page:
    https://www.facebook.com/medelatendercaremurahmujarab/

    Thanks tuan blog :)

    BalasPadam