Jumaat, 19 November 2010

Sphagetti

Cara2 Nak buat Spghtti yang sedap

1. klu nak sedap beli daging segar, ptong halus2, sejat & blend campur skit sos (jgn msk air byk, agak2 blender leh jalan, ok la tu. ..malas, daging cincang ramly je la
2. Bawang putih – cincang halus
3. Bawang besar - dadu
4. Oregano (beli yang daun2 tu, jgn yg power – krg kick)
5. Bay leaf (ape kebendaaaa la ni...)
6. Sos tomato
7. Totama - ptg dadu
8. Tomato sos – Kimball brand pun ok
9. Speghetti sos – Kimball/Cambell both ade cop halal ( terpulang la nak ape perisa traditional/mushroom
10. Nak pedas skit – mskkan cili giling
11. mix vege
12. cendawan butang – lum jumpa yg ade tanda halal by JAKIM

Cara
1. Tumis bawang putih
+ bawang besar
+ dah wangi mskkan daging
+ bay leave biarkan dia dalam api yang kecil,
kacau2 nanti berketul.
2. Agak dah ok, masukkan tomato sos
+ spaghetti sos biar dia serasi kacau2,
masukkan air, tomato,
ko biar je kat atas dapur dengan api yg perlahan.
3. Masukkan garam, pandai 2 ko rasa.
4. Masukkan mix vege klu suka / mushroom dah biarkan mendidih
5. masukkan oregano…baru naik bau

Tiada ulasan:

Catat Ulasan