Khamis, 18 November 2010

Rendang ayam dan betik

Resipi mertua, (tambah kurma ngan kiub ayam aku tiru kat web resipi yg glemer tu)

Bahan-bahan
1 ekor ayam -potong 16
2 peket kecik rempah kurma
1/4 cawan kerisik
1 biji kelapa-ambik santannya
garam
gula melaka / gula
2 kiub ayam knorr
betik hampir masak (putih kuning merah-hiris nipis)

***BAHAN KISAR**
5 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1/2cm halia
1/2cm lengkuas
15-20 biji cili kering / 6 sudu cili boh

***BAHAN MAYANG ***
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit

Cara-cara
Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
Masukkan ayam, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
Masukkan, garam dan gula.
Bila ayam dah lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
Bila agak-agak rendang haampir masak, masuk betik (matikan api sebelum betik lembut)
Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan